Select Page

Ziet u de noodklok ook?

Lekker positieve titel lezers, maar het is een waarschuwing. Ik had bezoek van een gewaardeerde cliënte (architecte) die alle crisissen van de afgelopen 20 jaar feilloos vooraf aan mij heeft voorspeld en nu ook deze klok luidde. Haar boodschap (en dit was dan op haar terrein) , er zijn thans zoveel regeltjes van verschillende instanties dat er zoveel op elkaar “gestapeld” zijn, dat de uitslag compleet onlogisch is (en dat er dus niets gebeurd). Een gevaar voor de economie en samenleving.

En het klopt ook, ik zie de laatste tijd zaken verzanden en zoveel onzinnige dingen de wereld in geslingerd worden dat het tijd voor de noodklok is.  En toeval of niet, ik kwam een column tegen van  Annemarie van Gaal in een landelijk dagblad die feilloos het beleid van Minister Hugo de Jonge fileerde.Allereerst, ondernemers dit een verhuur-pandje hebben gekocht voor hun pensioen worden weggezet als fraudeurs en profiteurs door overheid en banken. Ze worden thans door (belasting) maatregelen gedwongen hun pandje van de hand te doen. Let u even op… over een tijdje is er een tekort een huurwoningen.

Daarnaast is een (triest) voorbeeld het onlangs de media in getoeterde bericht, dat de overheid zou mogen bepalen dat u uw woning (tot 355.000) niet meer aan iedereen mag verkopen. Dit zou alleen mogen aan kopers met een bepaald inkomen. En…. een Kamermeerderheid schijnt dit een goed idee te vinden.  Dat men hiermee inbreuk maakt op het eigendomsrecht van de burgers vindt men blijkbaar niet belangrijk. Alleen dit laatste betekent al dat het bij voorbaat, zo het al bij de rechter zou komen, kansloos is. Maar wie verzint zoiets ?

De oorzaak van het probleem (ik heb helaas maar 350 woorden voor de column) is inderdaad de over-regelde maatschappij. Uitvoerende ambtenaren voeren alleen hun stukje van de puzzel uit en zijn bang verder te kijken dan hun bureau. Veiligheid voor alles tenslotte. De taak voor verandering ligt bij de bestuurders van dit land maar daar is een (zo blijkt) onmetelijk  gevoelsafstand met de praktijk. Men probeert de zaak op te lossen met nog meer regels…… en zo draait de cirkel verder naar beneden.

Ik wens u een maand vol oplossingen.

Mr Fred Snelderwaard (fred@snelderwaard.nl)