Select Page

Achtergrond

Weet u het nog, die goede oude tijd van de VAR. De VAR ging over in de wet DBA en de onrust was er. Ondanks waarschuwingen dat die WET DBA niet “te doen” was werd hij ingevoerd en nog binnen het jaar werd de wet bevroren. De wet omtrent de modelovereenkomsten is nog steeds van kracht maar staat in de koelkast en wordt niet gehandhaafd. Ondertussen wordt naarstig gezocht naar een oplossing voor het ZZP probleem in combinatie met de schijnzelfstandigheid. Een voorstel om het te laten afhangen van het uurtarief en de tijd dat een ZZP-er voor 1 opdrachtgever werkt is afgeschoten door “Europa” (zie ook  https://www.fredsnelderwaard.nl/2018/12/04/dba-van-ijskast-naar-afvoerputje-nieuwe-plannen-in-de-maak  )

Achtergrond

Weet u het nog, die goede oude tijd van de VAR. De VAR ging over in de wet DBA en de onrust was er. Ondanks waarschuwingen dat die WET DBA niet “te doen” was werd hij ingevoerd en nog binnen het jaar werd de wet bevroren. De wet omtrent de modelovereenkomsten is nog steeds van kracht maar staat in de koelkast en wordt niet gehandhaafd. Ondertussen wordt naarstig gezocht naar een oplossing voor het ZZP probleem in combinatie met de schijnzelfstandigheid. Een voorstel om het te laten afhangen van het uurtarief en de tijd dat een ZZP-er voor 1 opdrachtgever werkt is afgeschoten door “Europa”. Thans wordt een proef gedaan naar UK voorbeeld over een web-module waarbij opdrachtgever en opdrachtnemer gezamenlijk vragen beantwoorden waarna er een stoplicht antwoord ontstaat. Groen is in orde (opdrachtgever heeft geen angst dat de belastingdienst zal stellen dat er een dienstbetrekking is) en rood… u raadt het al.

Bijzonder is dat er al veel eerder (voor de wet DBA) een dergelijke web-module is geprobeerd maar zoals zoveel ICT zaken bij de belastingdienst, is dit mislukt. Waarom het nu wel zou moeten gaan lukken is mij een raadsel.

Handhaving Wet DBA

De wet DBA wordt momenteel beperkt gehandhaafd. In de praktijk betekent dit dat slechts bij excessen de belastingdienst zal stellen dat mogelijk sprake is van een dienstbetrekking. In de praktijk betekent dit dat er sprake is van een “speeltuin”. Iedereen die feitelijk in loondienst zou moeten zijn kan zich ZZP-er noemen en gebruik maken van allerlei leuke aftrekposten. Maatschappelijk zeer ongewenst. Dit probleem speelt nu al jaren en kost de maatschappij heel veel geld.

Er was aangekondigd dat vanaf 1 oktober 2021 er wel streng gehandhaafd zou gaan worden. Het gevolg is dat opdrachtgevers de regels aanscherpen en dat er opdrachten wegvallen bij ZZP-ers. Inmiddels heeft Staatssecretaris Vijlbrief al aangekondigd dat deze handhaving niet doorgaat. Dat is natuurlijk al heel bijzonder…. De wet wordt niet gehandhaafd…… Het gevolg, het probleem komt op het bordje van het nieuwe kabinet en ik voorspel u dat dit nog lang gaat duren.

Ondertussen blijft de “speeltuin” open.

. Thans wordt een proef gedaan naar UK voorbeeld over een web-module waarbij opdrachtgever en opdrachtnemer gezamenlijk vragen beantwoorden waarna er een stoplicht antwoord ontstaat. Groen is in orde (opdrachtgever heeft geen angst dat de belastingdienst zal stellen dat er een dienstbetrekking is) en rood… u raadt het al.

Bijzonder is dat er al veel eerder (voor de wet DBA) een dergelijke web-module is geprobeerd maar zoals zoveel ICT zaken bij de belastingdienst, is dit mislukt. Waarom het nu wel zou moeten gaan lukken is mij een raadsel.

Handhaving Wet DBA

De wet DBA wordt momenteel beperkt gehandhaafd. In de praktijk betekent dit dat slechts bij excessen de belastingdienst zal stellen dat mogelijk sprake is van een dienstbetrekking. In de praktijk betekent dit dat er sprake is van een “speeltuin”. Iedereen die feitelijk in loondienst zou moeten zijn kan zich ZZP-er noemen en gebruik maken van allerlei leuke aftrekposten. Maatschappelijk zeer ongewenst. Dit probleem speelt nu al jaren en kost de maatschappij heel veel geld.

Er was aangekondigd dat vanaf 1 oktober 2021 er wel streng gehandhaafd zou gaan worden. Het gevolg is dat opdrachtgevers de regels aanscherpen en dat er opdrachten wegvallen bij ZZP-ers. Inmiddels heeft Staatssecretaris Vijlbrief al aangekondigd dat deze handhaving niet doorgaat. Dat is natuurlijk al heel bijzonder…. De wet wordt niet gehandhaafd…… Het gevolg, het probleem komt op het bordje van het nieuwe kabinet en ik voorspel u dat dit nog lang gaat duren.

Ondertussen blijft de “speeltuin” open.